Windows'un 12 sürümünün tümünü en kötüden en iyiye sıralama




 Bir kişinin yaşını hangi Windows sürümünün en sevdiği sürüm olduğuna göre söyleyebilirsiniz. XP ve Windows 98 SE'nin düşkün anılarım var, bu yüzden benimkine bir tahminde bulunabilirsiniz, ancak Windows 7 veya Windows  95'e çok daha aşık olan meslektaşlarım var. Yine de hepimizin Windows 8 hakkında söyleyecek aşağılayıcı bir şeyleri var ve Windows Vista hakkında ne kadar az şey söylenirse o kadar iyi.

Windows'un farklı sürümlerini sıralamak, hangi bilgisayar çağında büyüdüğünüzden daha fazlasıdır. Microsoft'un arka kataloğunda bazı çok ciddi aptallar var, tıpkı birkaç galibiyet olduğu gibi. Ancak, Microsoft'un bazı felaket sürümlerine gül renkli gözlüklerle bakabilir veya Microsoft'un yanlış adımlarına gerçek bir sevgi duyabilirsiniz, işte Windows'un her sürümü en iyiden en kötüye doğru sıralanmıştır.

12. Windows ME





Hangisinin en kötü Windows işletim sistemi olduğu konusunda bir atış, ancak bizim için Windows ME hemen hemen alıyor, çünkü yüce hedeflerine rağmen, neredeyse hepsinde başarısız oldu. Sonuçta, sevilen ve sonsuz derecede geliştirilmiş Windows XP ile değiştirilmeden önce sadece bir yıl sürdü.

Windows Millennium Edition, MS-DOS'a dayalı son Windows işletim sistemiydi, ancak önyükleme sürelerini iyileştirmek için DOS'a erişimi kısıtladı. Bu, Windows XP'nin temelini oluşturan Windows NT çekirdeğinde bulunan geliştirmelerden yararlanamadığı, ancak aynı zamanda uygun DOS işlevselliği sağlamadığı için her iki dünyanın da en kötüsü oldu.

11. Windows 8



Windows 8, Microsoft'un geliştirici ofislerinde panik düğmesine bastığını hissediyor. Tabletler ve akıllı telefonlar dünyayı ele geçiriyordu ve PC ölüyordu, bu yüzden Windows'un tabletlerle daha uyumlu olması gerekiyordu. Windows masaüstünü ortaya çıkan tablet sahnesi için daha uygun hale getirmeye çalıştı ve karo tasarımı ve jest kontrolleri ile bir tablette kullanmayı keyifli hale getirerek bir dereceye kadar başarılı oldu. Ne yazık ki, deneyimli ve acemi masaüstü bilgisayar kullanıcıları için tamamen sezgisel değildi ve uzun süredir Windows hayranlarını hemen kapatıyordu.

Microsoft'un orijinal görev çubuğunda ve Başlat düğmesine Windows 8.1 ile yama yapması o kadar kötüydü ki, bu da işlere bir dereceye kadar yardımcı oldu, ancak çok geçti.

Orijinal sürümle birlikte Microsoft, Apple'ın App Store ile olan başarısını da yan gözle bekliyordu ve katılan herkes için bir kabus olan ve hala bir kabus olan Windows Mağazası ve Evrensel Windows (UWP) uygulamalarını tanıtarak taklit etmeye çalıştı. Microsoft ayrıca DirectX11'i orada kapı bekleyerek oyuncuları yeni platformuna teşvik etmeye çalıştı. O da işe yaramadı.

10. Windows Vista


Bu biraz mem, Windows Vista'nın ne kadar kötü olduğu. Genellikle herkesin "En Kötü Windows" listelerinin başında bulunur, ancak haksız yere kötülendiğini düşünüyoruz - en azından biraz. Donanım gereksinimleri o zamanlar inanılmaz derecede dikti ve sadece yüklemek için 1GHz işlemci, 1GB RAM ve 15GB depolama alanı talep ediyordu. Ayrıca 9MB VRAM'e sahip DirectX 128 destekli bir grafik yongasına ihtiyacı vardı. Bu şimdi çok fazla görünmeyebilir, ancak bu, XP'nin depolama taleplerinin 10 katı ve RAM gereksinimlerinin neredeyse 20 katıydı.

Bu sonuçta, Vista'yı ilk benimseyen birçok kişi için sıcak çöp gibi koştuğu anlamına geliyordu. Bu gerçekten utanç verici, çünkü geriye dönüp baktığınızda, Microsoft'un ne yapmaya çalıştığını görebilirsiniz. Windows Vista, birçok güzel Aero şeffaflık efekti ile piyasaya sürülmesinde inanılmaz derecede modern görünüyordu. Eski sürücülerle uyumluluk eksikliği nedeniyle daha da yaralandı, bu yüzden hemen hemen her şey için yenilerinin piyasaya sürülmesi gerekiyordu, bu da zaman aldı ya da hiç çıkmadı, bu da aksesuarlar ve çevre birimleri için bir kabus haline geldi.

9. Windows 1



İlk büyük Windows sürümü bu listede daha üst sıralarda olmalı, ancak bir işletim sistemine yönelik ilk girişim bir işletim sistemi değildi - en azından bugün onları nasıl bildiğimizi. Pencereleri veya Windows'u yıllar içinde bu kadar işlevsel bir platform haline getiren programların çoğunu üst üste bindirme yeteneği olmadan, çalışmasında inanılmaz derecede sınırlıydı.

Ancak, Windows 1 hala tarihteki yerini koruyor. MS-DOS Executive olarak bilinen bir kabuk programı olarak MS-DOS'un üzerine inşa edildi ve platform için her türlü potansiyeli açtı. Fareyi bir arayüz aygıtı olarak tanıttı ve Hesap Makinesi, Paint ve Not Defteri gibi klasik Windows programlarını başlattı.

Ne yazık ki, Windows 1 o zamanlar bile özellikle iyi bir şekilde aldatılmamıştı. Gözden geçirenler, Apple'ın GUI işletim sistemiyle yeterince rekabet edemeyeceğini hissetti ve hızını ve mevcut yazılımla zayıf uyumluluğunu eleştirdi. Bazıları fare girişlerine, özellikle de klavyeye özel arayüzlerde kullanılanlara olan bağımlılığından şikayet etti.

8. Windows 2


Windows 2, Windows 3.0 / 3.1'in kırılma başarısından hoşlanmadı, ancak karşılaştırılabilir şekilde sınırlı Windows 1 üzerinde önemli bir iyileştirmeydi. Macintosh OS ile hala gerçekten rekabetçi değildi, ancak pencereleri üst üste bindirme ve yeniden boyutlandırma yeteneği (Windows 1'de eksik olan önemli bir özellik), 16 renkli VGA grafikleri için destek ve masaüstü simgeleri ekledi. Windows 1'in "İkonlaştır" ve "Yakınlaştır" komutlarını değiştirerek ekranı kapsın ve simge durumuna küçültme gibi önemli terminolojiyi tanıttı.

Muhtemelen Windows 2'nin en önemli yönü, işletim sisteminin kendisi değil, birlikte gönderildiği programlardı. Windows 2, Windows Hesap Makinesi ve Windows Takvim gibi yararlı varsayılan uygulamalarla doluydu. Ayrıca ikonik Microsoft Word ve Excel desteği ile birlikte geldi.

7. Windows 95





Windows 95, Windows'un gelecek on yıllar boyunca nasıl görüneceğine dair eğilimi belirleyen işletim sistemiydi. Programları bölümlere ayırmayı kolaylaştırmak ve giderek yoğunlaşan görsel arayüzde organizasyonu geliştirmek için uygulamaları alt menüler içinde iç içe geçiren ikonik Başlat menüsünü tanıttı. MS-DOS tabanı ile ön ucunun grafik arayüzü arasındaki boşluğu doldurdu ve eski oyunları desteklerken yeni oyunlara ve programlara kapı açtı. En azından teoride.

Windows 95 çökmeye eğilimliydi ve onu rahatsız eden sorunların çoğunu çözmek için Windows 98'in piyasaya sürülmesini sağladı, ancak modern masaüstü bilişimi dünyaya tanıttı ve on yılın en popüler işletim sistemi olmaya devam edecek ve PC pazarının% 60'ından fazlasını 1990'ların sonlarına kadar elinde tutacaktı.

Artık yaygın olan diğer önemli yeni özellikler arasında görev çubuğu, daha fazla klavye kısayolu, geri dönüşüm kutusu ve ihtiyacınız olanı bulmanızı kolaylaştıran dosya kısayolları vardı.

6. Windows 98


İlk gerçek internete hazır Windows işletim sistemi olan Windows 98, rüzgarın yönünü ölçmüştü ve önüne geçmek için çaresizdi. Internet Explorer'ın olgun bir sürümü olan 4.0'ı, artık ikonik olan Windows Update'i ve Internet Bağlantı Paylaşımı'nı tanıttı. Ayrıca daha iyi sürücü uyumluluğu ve gelişmiş USB desteğinin yanı sıra DVD oynatıcılar için destek ekledi.

Windows 95'in büyük bir yükseltmesi olarak tasarlanan, tekerleğin yeniden icat edilmesinden daha fazlası olan Windows 98, piyasaya sürüldükten sonra iyi karşılandı ve İkinci Sürüm (SE), bir yıl sonra hata düzeltmeleri ve UI tweaks yığınlarıyla daha da güçlendirdi. Windows 95'ten çok daha kararlıydı ve hala MS-DOS çekirdeğini elinde tutmasına rağmen, sonunda Komut İstemi'nin kısıtlamalarının ötesine geçmeye başlamıştı.

Bu, on yılın en belirleyici oyunlarından bazılarının da evlerini bulduğu işletim sistemidir. Age of EmpiresHalf Life ve orijinal Unreal gibi oyunlar, Windows 98'in önde gelen masaüstü oyun platformu olmasına yardımcı oldu. O zamanki kullanıcılar, çoğunlukla daha az hataya sahip yükseltilmiş bir Windows 98 olduğunu düşünerek, Windows 95'in bağımsız bir işletim sistemi olarak satılmasına biraz kırgındı, ancak yine de daha iyiydi ve buna göre bu listedeki yerini kazandı.

5. Windows 11




Bloktaki en yeni çocuğun kanıtlayacak çok şeyi var, ama zaten izini bırakıyor. Başlat menüsünü ve görev çubuğunu çarpıcı bir şekilde yeniden tasarlamanın cesur adımını atan Windows 11, Windows 8'e benzer şekilde yüzüne düşebilirdi - ama olmadı. Nasıl göründüğünü değiştirmiş olabilir, ancak Windows 11 bir Windows 10 evrimidir. Eski Windows 7 arayüzlerinden bazılarını çıkarır ve tüm deneyimi daha düzgün ve çekici hale getirir, bazı Windows rakiplerinden şeffaflık efektleri ödünç alır. Ayrıca, masaüstünüzün birden fazla sürümünü aynı anda çalıştırabilir, üretkenliğe ve bölümlere ayırmaya yardımcı olmak için bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Android uygulamaları, Windows 11 ile yerel desteğe sahiptir, bu da Chrome OS çağdaşları ile arasındaki çizgileri tekrar bulanıklaştırır ve Microsoft Mağazası, Windows 11'de çok fazla zorlanmasa da, Epic Games Store ve Firefox gibi Win32 uygulamaları için yeni destekle genişletilmiştir.

Windows 10'un modern PC oyuncularının evi haline gelmesiyle, Windows 11 birkaç yeni özellik ile onları cezbetmeye çalışıyor. Oyunları pencereli modda çalıştırmak için daha fazla optimizasyona sahiptir ve AutoHDR ve DirectStorage için destek ekler.

Windows 11'in mütevazı Windows 10'un yerini alması yıllar alabilir, ancak evlat edinme oranları damlamaya devam ederse, bir gün en iyi köpek olacaktır. Microsoft o zamandan önce değiştirmediği sürece.

4. Windows 3.1


XP gibi, Windows 3.1 de piyasaya sürülmesinden önceki on yılda doğan birçok insanın kullandığı ilk Windows sürümüydü. Keskin beyaz ve grisi, DOS köklerini birkaç kolaylık ve kullanılabilirlik katmanı altında gizledi, bunların hepsi gerçekten kullanılabilir bir şey yaratmak için önceki Windows nesilleri boyunca istiflenmişti.

Bugün. Windows 3.1, işletim sistemi için sadece büyük bir içerik güncellemesi olacaktı, ancak 90'lı yıllarda, bu önemli sürümün kurulum için kendi kutusu ve disket yığını vardı. Windows 3.0'ın başarısı üzerine inşa edilen Windows 3.1, IBM'in piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra milyonlarca PC satmasına yardımcı olan bir kırılma noktasıydı. Windows makinelerini gerçekten yetenekli kelime işlemcileri ve yayıncılık makineleri yapan çok önemli TrueType yazı tipi sistemini tanıttı.

Windows'un bu sürümüyle dosyaları sürükleyip bırakmak aniden mümkün oldu ve bu da onu daha özelleştirilebilir ve kullanımı sezgisel hale getirdi. Ayrıca, masaüstü bilgisayarların görsel olarak çarpıcı bir parçası olan ekran koruyucuları tanıttı, bu da bazı insanların işletim sisteminin tanımlayıcı belleği olacaktı.

3. Windows 10


Bu listedeki diğer en iyi yarışmacılar gibi, Windows 10 da bir başarısızlığın ardından bir başarıydı ve bu da onu daha tatlı hale getirdi. Tabletler için tasarlanmış arayüzün ilk tadına baktıktan sonra Windows 8'i atlayanlarımız için, Windows 10, modern bilgi işlem için nazik bir rampa ve Windows 7'den sonra evi aramak için tanıdık bir yer gibi hissetti. Hızlıydı, özelliklerle doluydu ve masaüstü kullanımı ön planda olacak şekilde net bir şekilde tasarlanmıştı ve aynı zamanda gelişmiş dokunma uyumluluğunu koruyordu. Basitçe söylemek gerekirse, Windows deneyimini bugün etkili bir şekilde kaldığı şeye yükseltti.

Windows 10, Edge tarayıcısını da beraberinde getirdi ve sonunda Internet Explorer olan istismarların kara deliğini bastırdı. Başlat menüsünü çok daha işlevsel bir şeye güncelledi, parmak izi ve yüz tanıma gibi yeni giriş yöntemleri ekledi ve daha iyi yüksek çözünürlüklü destek için ölçeklendirmeyi geliştirdi. Microsoft Store'u öne ve merkeze itti ve çevrimiçi Microsoft hesaplarını daha geleneksel oturum açma işlemlerine teşvik etti. Bir hizmet olarak Windows fikri kesinlikle Windows 10 ile doğdu ve veri toplamayı gerçekten artırdı. Cortana'yı herkesi zorla beslemek de akıllıca bir hareket değildi.

Yine de, Windows 10'un Windows 7 veya çağı olduğu kanıtlanmıştır, PC kullanıcılarının çoğunluğu halefinin piyasaya sürülmesinden bu yana bir buçuk yıldan fazla bir süredir hala çalışmaktadır. Şu anda zamanın testine dayanıyor ve gelecek yıllar boyunca bunu yapmaya hazır görünüyor.

2. Windows XP


Windows ME'nin çöp kutusu yangınından sonra Microsoft, Windows XP ile inanılmaz derecede güçlü bir şekilde geri döndü. Birçokları için bu, kullandıkları ilk işletim sistemidir ve Vista'nın arızaları göz önüne alındığında, çoğu durumda on yıla yakın bir süredir kullandıkları sistemdir. Milyonlarca insanı World Wide Web'e tanıtan, dünyanın dört bir yanındaki büyükanne ve büyükbabaların Internet Explorer'ı web tarayıcısıyla birleştirmeye devam etmesini sağlayan ve sayısız popüler sohbet uygulamasında iletişimin kilidini açan işletim sistemiydi. MSN Messenger, AIM, ve ICQ, dünyayı ilk kez genç PC kullanıcılarına açtı. ve Limewire, Kazaa ve eDonkey, verileri daha önce hiç olmadığı gibi paylaşmalarına izin veriyor.

Bu listedeki tüm işletim sistemleri arasında, Windows XP en ikonik görünüme sahip olabilir. Sadece yeşil Başlat düğmesi nedeniyle değil, aynı zamanda yuvarlanan tepeler duvar kağıdı nedeniyle. Ayrıca Windows Media Player, Windows Movie Maker ve elbette Solitaire gibi gerçekten güçlü bazı varsayılan uygulamalarla birlikte geldi.

Bununla birlikte, 32 bit ile sınırlandırılan Windows XP, 4 GB RAM'in ötesine asla geçemedi ve 64 bit işlemciler piyasaya çıkmaya başladığında kullanımını sınırladı. Yıllar geçtikçe, kötü amaçlı yazılımlarla da ünlü hale geldi - Internet Explorer olan sızdıran elek ve Windows'un kendi güvenlik araçlarının eksikliği ile kolaylaştırıldı. Yine de, Windows XP'nin arkasında sterlin bir miras var ve Microsoft'un yükseltmeleri teşvik etmek için yaklaşık on yıllık girişimine rağmen, dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlarda hala bulunabilir.

1. Windows 7


Windows 7'nin, insanların aslında düzgün bir şekilde çalıştırabilecek bir donanıma sahip oldukları bir zamanda piyasaya sürülen Windows Vista'nın yalnızca rafine edilmiş bir sürümü olduğuna dair bir argüman var. Ancak Windows sürümlerinin bu kralı bundan çok daha fazlasını yaptı. Windows'un önceki sürümlerine göre birçok önemli görsel yükseltme ile hızlı ve duyarlıydı. Hem eski donanım hem de yazılımlarla çalışan mükemmel uyumluluğa sahipti ve bugün hala Windows dayanakları olan önemli özellikleri tanıttı. Görev çubuğuna sabitleme uygulamaları ekledi, daha iyi organizasyon için Windows'u istiflemeyi tanıttı, görev çubuğu küçük resimleriyle pencereleri önizlemenize izin verdi ve Windows'u ekranın farklı bölümlerine tutturmayı mümkün kıldı.

Windows 7, sahip olmadığı şeyler için de önemlidir. Hızlı ve modern olan son Windows işletim sistemi gibi hissettiriyor, ancak dokunmatik hedefli UI öğeleri veya akıllı asistan entegrasyonu gibi diğer platformlar için tasarlanmış özellikleri henüz kovalamaya başlamamıştı. Microsoft Store'a veya abartılı veri toplamaya sahip değildi ve sizi oturum açmak için çevrimiçi bir hesap kullanmaya zorlama girişimi yoktu.

Temiz, duyarlı bir işletim sistemiydi ve eğer hala Microsoft ve modern donanım tarafından destekleniyorsa, birçok kişi bugün muhtemelen kullanmaya devam edecekti.


















Yorumlar