Bir sonraki Windows 11 özellik düşüşü 2024'ün başlarında geliyor - işte bekleyebilecekleriniz

 


Microsoft, Windows 11 için "Moment 2024" veya "5 Şubat Moment" olarak da bilinen bir sonraki Windows 24 özellik düşüşünü 11'ün başlarında göndermeye hazırlanıyor. Bu özellik düşüşü, önceki an güncellemelerine kıyasla kapsam olarak çok daha küçük olacak ve birincil odak noktası, işletim sistemini Dijital Piyasalar Yasası (DMA) ile uyumlu hale getirmek için gerekli değişiklikleri sağlamak olacak.

Bununla birlikte, Şubat sonu veya Mart 5'ün başlarında kullanıma sunulmasını beklediğimiz Moment 2024 güncellemesiyle birlikte gelen bir dizi yaşam kalitesi iyileştirmesi var. Microsoft, Windows 11'in bazı yerleşik erişilebilirlik özelliklerinde yükseltmeler, Windows 365 bulut PC entegrasyonunda iyileştirmeler ve Widgets Board'dan haberleri ve Windows Arama bölmesinden Bing'i kaldırma yeteneği üzerinde çalışıyor.

Her zaman olduğu gibi, bu gönderiyi Microsoft'un Moment 5 güncellemesi için test programına eklediği yeni özelliklerle güncel tutacağız. Şu an itibariyle, Şubat 2024'te gemide görmeyi beklediğimiz her şey bu.

Kaynaklarıma göre, bir sonraki Windows 11 Moment güncellemesinin Şubat ayı başlarında tamamlanması bekleniyor ve kullanıma sunulmasının birkaç hafta sonra başlaması planlanıyor. Dahili olarak Microsoft, bu özelliği "Şubat 2024 Anı" olarak da adlandırıyor, bu da Şubat ayında genel kullanıma sunulacağı anlamına geliyor.

Önceki Moment güncellemeleri gibi, Moment 5 de Windows Update aracılığıyla toplu bir güncelleme olarak sunulacak ve Şubat ayı sonlarında isteğe bağlı bir önizleme güncellemesi olarak kullanıma sunulduktan sonra muhtemelen Mart 2024 Salı Yaması sürümüne eklenecek. Moment güncellemeleri sonsuza kadar isteğe bağlı değildir, bu nedenle Windows Update, manuel olarak talep etmezseniz Moment 5 güncellemesini sonunda otomatik olarak yükleyecektir.

Moment 5 yalnızca Windows 11 sürüm 23H2 çalıştıran kullanıcılara sunulacak, yani en son özellikleri istiyorsanız, henüz yapmadıysanız önce Windows 11 sürüm 22H2'den yükseltme yapmanız gerekecek. Hudson Valley kod adlı bir sonraki büyük işletim sistemi güncellemesi yılın ilerleyen zamanlarında piyasaya sürüldüğünden, Moment 5'in 11'te Windows 2024 kullanıcıları için son Moment güncellemesi olması bekleniyor.


Windows 5 için Moment 11 güncellemesi, işletim sistemi genelinde doğrudan metin kutularına mürekkep oluşturma yeteneği gibi bir dizi yaşam kalitesi iyileştirmesini beraberinde getiriyor. Bu, diğer platformların bir süredir sahip olduğu bir özelliktir ve şimdi nihayet Windows'a geliyor. Bu, işletim sistemini dijital bir kalemle kullanmayı çok daha kolay hale getirir, çünkü artık bir şeyler yazmak için özel bir el yazısı paneline girmeniz gerekmez.

DMA'ya uymak için işletim sisteminde yapılan değişikliklerin bir parçası olarak Microsoft, kullanıcı tarafından kaldırılabilir daha da fazla kutu içi uygulama yapıyor. Bu uygulamalar Edge, Cortana, Kamera ve Fotoğraflar'ı içerir. Evet, bu, şimdiye kadar ilk kez, kullanmayı düşünmediğiniz bir şeyse Edge tarayıcısının kaldırılabileceği anlamına geliyor.

Aynı satırda Microsoft, Windows Arama bölmesini birlikte çalışabilir hale getiriyor, bu da Google veya Yahoo gibi üçüncü taraf arama sağlayıcılarının, kullanıcıların isterlerse Bing'den başka bir arama sağlayıcısına geçmelerine izin vermek için Windows Arama bölmesi için bir eklenti oluşturabileceği anlamına geliyor. Şu anda, bu özellik ve Microsoft Edge'i kaldırma yeteneği, Avrupa Ekonomik Alanı'nda (AEA) Moment 11 çalıştıran Windows 5 PC'lere özeldir.

İşletim sisteminin başka bir yerinde, Microsoft, esasen AirDrop olan ancak Windows PC'ler için olan inanılmaz derecede kullanışlı Nearby Share özelliğinde bazı değişiklikler yapıyor. Nearby Share artık "kolay ad" desteğine sahip, bu da PC'nize Nearby Share menüsünde "Zac'in Dizüstü Bilgisayarı" gibi daha okunabilir bir ad verebileceğiniz anlamına geliyor. Bu, başka bir bilgisayar Yakındaki Paylaşım'ı kullanarak sizinle bir dosya paylaşmaya çalıştığında görünür. Microsoft ayrıca Moment 5 güncellemesiyle aktarım hızı iyileştirmeleri de sunuyor.


Microsoft ayrıca, Bing'den günün arka planını çeken Windows Spotlight özelliğinin, Moment 5 güncellemesinden itibaren varsayılan duvar kağıdı ayarı olarak ayarlanacağını söylüyor. Bu ayar yalnızca yerleşik Windows duvar kağıtlarından birini kullanıyorsanız geçerli olur, özel bir duvar kağıdı kullanıyorsanız Windows Spot Işığı seçeneği otomatik olarak değiştirilmez.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Copilot lansmanından sonra ilk Windows 11 özelliğinin karaya düşmesi, özellik için bir dizi iyileştirme ile birlikte geliyor. İlk olarak, Copilot artık uygulamaların yanında görünmeye zorlanmak yerine Copilot kenar çubuğunun altında bulunmasına izin verecek şekilde "çıkarılabilir". Copilot arayüzü artık Windows ALT+TAB menüsünde de gösteriliyor ve klavye kısayolunu kullanmaya geçişi hızlı ve kolay hale getiriyor. Copilot artık birden fazla ekranda da çalışıyor, böylece canınızın istediği yerde açabilirsiniz.

Son olarak Microsoft, Hızlı Ayarlar panelindeki yayın menüsünde küçük değişiklikler yapıyor ve bu özellik artık daha önce kullanmamış yeni kullanıcılara daha iyi açıklayacak. Microsoft ayrıca, işletim sistemi kullanıcının sürekli olarak birden çok uygulama penceresi arasında geçiş yaparak çoklu görev yaptığını algıladığında Yayınla özelliğini kullanmanızı önerecektir.

Oh, ve Başlat menüsündeki "Tüm uygulamalar" düğmesi artık sadece "Tümü" diyecek şekilde değişti.


Microsoft, DMA'ya uymak için Windows 11'deki Widgets Board'da birkaç değişiklik yapıyor. En büyük değişiklik, Widgets Board'da Microsoft News entegrasyonunu devre dışı bırakma ve kullanıcıların Board'un ayarlar sayfasındaki "Microsoft Start" haber akışını tamamen kapatmalarına olanak tanımasıdır.

Bu, kullanıcıların ilk kez Pano'da yalnızca widget'lar düzenini kullanmayı seçebilecekleri anlamına gelir, bu da işletim sistemi aracılığıyla size beslenen en son başlıkları umursamayanlar için harika bir haberdir.

Şirket, Microsoft Start'ı devre dışı bırakabilmenin yanı sıra, Widgets Board'u birlikte çalışabilir hale getiriyor, bu da üçüncü taraf haber servislerinin Widgets Board ile entegre olan bir eklenti oluşturabileceği anlamına geliyor. Örneğin, Google Haberler veya Apple Haberler, Windows Widgets Panosu için destek oluşturabilir ve kullanıcılar bu hizmetleri Microsoft Haberler'e tercih ederlerse bu eklentiyi yükleyebilirler.

Diğer bazı DMA değişikliklerinden farklı olarak, bu evrensel gibi görünüyor, yani ona erişmek için bir AEA bölgesinde olmanız gerekmiyor.


Moment 5 güncellemesiyle birlikte kutu içi uygulamalarda daha fazla iyileştirme de yolda. Artık uygulamanın alt kısmında bir karakter sayısı içeren Not Defteri ile başlayarak. "Not Defteri ile Düzenle" kısayolu artık dosya türlerini sağ tıklattığınızda bağlam menülerinde de görünüyor ki bu oldukça temiz.

Microsoft Store ayrıca, indirilmesi gerekmeyen anlık oyunları oynamanıza olanak tanıyan yeni bir "Arcade" sekmesiyle güncellendi. Oyunlar oldukça basit, ancak bir dosyanın indirilmesini veya işlenmesinin bitmesini beklerken birkaç dakika öldürmek için harikalar.

Uygulama ayrıca, Mağaza ana sayfasındaki bir uygulamanın üzerine geldiğinizde görünen daha zengin bir arayüz gibi bazı yaşam kalitesi iyileştirmeleri de kazandı. Uygulama artık daha hızlı açılıyor, böylece favori uygulamalarınızı daha hızlı indirebilirsiniz.


Microsoft, Windows 365'i Windows 11 işletim sistemine entegre etmek için çalışmaya devam ediyor. Moment 5 ile Microsoft, bir kuruluşun Cloud PC kimlik bilgilerini giren çalışanlar için oturum açma sayfasını kendi logosuyla özelleştirme yeteneği eklemek gibi bu deneyimi cilalamak için daha fazla adım attı.

Görev Görünümü'nde, kullanıcıların yerel Windows 11 masaüstünü kullanırken Bulut PC'leriyle bağlantısını kesmesine olanak tanıyan yeni bir bağlantı kesme düğmesi de vardır. Bulut PC'de, artık doğrudan Başlat menüsünde sizi yerel masaüstünüze geri döndürecek bir bağlantı kesme düğmesi de var.

Görev Görünümü artık yerel masaüstleriniz veya Bulut PC'niz arasında geçiş yaptığınızda Görev Çubuğunun hemen üzerinde açılan göstergelere de sahip. Ayrıca, kullanıcılar artık bir Bulut PC'ye bağlandıklarında, Bulut PC Windows Ayarları uygulamasında yerel Windows Ayarları uygulamasını açmak için özel bir düğme ile yerel cihaz ayarlarını daha kolay yapılandırabilir.

Son olarak, Microsoft, Windows 365 Önyükleme için Ayrılmış Mod adlı yeni bir mod başlatıyor ve bu mod artık şirkete ait cihazınızdan Windows 365 Bulut PC'nize önyükleme yapabiliyor. İş İçin Windows Hello gibi parolasız kimlik doğrulama yöntemlerini kullanarak Windows 365 oturum açma ekranından Windows 11 Bulut PC'nizde sorunsuz bir şekilde oturum açabileceksiniz. Bu mod ayrıca, oturum açmak için profilleri zahmetsizce değiştirmek için hızlı hesap değiştirici deneyimi, kullanıcı adınız ve parolanızla kişiselleştirilmiş deneyim, kilit ve oturum açma ekranında resim görüntüleme, kullanıcı adınızı hatırlama ve daha fazlasıyla birlikte gelir.


Son olarak, Microsoft, Windows 11'de yerleşik olarak bulunan bazı erişilebilirlik özelliklerinde daha fazla iyileştirme yapıyor. Başlangıç olarak, Sesli Erişim artık birden fazla monitörü destekliyor, bu da artık ana ekranınızdan daha fazlasında sesinizi kullanarak işletim sisteminde gezinebileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca Microsoft, Fransızca (Fransa), Fransızca (Kanada), Almanca, İspanyolca (İspanya) ve İspanyolca (Meksika) olmak üzere daha fazla dil için destek ekliyor.

Sesli Erişim ayrıca, etkinleştirmek için sesinizi kullanan özel komutlar oluşturmanıza olanak tanıyan "sesli kısayollar" adlı yeni bir özellik kazanıyor. Sesli erişim etkinleştirildiğinde "ne diyebilirim" diye bağırmanız ve açılan pencerede "ses kısayolları" sekmesini seçmeniz yeterlidir. Buradan, özel bir ifadeye dayalı bir eylem oluşturabilir ve sesli erişim uygulaması tarafından sağlanan çeşitli eylemler arasından seçim yapabilirsiniz.

Örneğin, belirli bir dosyayı açan bir sesli kısayol ayarlayabilir ve bu kısayola "favori dosyamı aç" komutunu verebilirim. Sesli Erişim, bu sözcükleri her söylediğinizde belirttiğiniz dosyayı açar. Oldukça temiz!

Ekran Okuyucusu, yeni doğal sesleri indirmeden önce önizleme yeteneği de dahil olmak üzere bazı güncellemeler kazanıyor. Ekran Okuyucusu artık uygulamaları açmak, metin dikte etmek ve ses kullanarak ekrandaki öğelerle etkileşim kurmak için sesli erişimi de kullanabilir. "Daha hızlı konuş" ve "sonraki satırı oku" gibi komutlar artık sesli erişimle birlikte çalışıyor.

Yorumlar